ONTWIKKEL HET POTENTIEEL IN JOUW SCHOOL VAN BINNENUIT

VRIJDAG 29 NOVEMBER 2019

9:30 – 16:30 UUR

MESHALLEN, WIJCHEN

COACHEND LEIDERSCHAP

In de Masterclass Coachend Leiderschap staat het ontwikkelen van jezelf als instrument in veranderend onderwijs centraal. Je leert hoe je het werkelijke verschil kunt maken in jouw leiderschap door het ontwikkelen van een grondhouding van ontdekking, nieuwsgierigheid, compassie en moed. Daarmee stimuleer je eigenaarschap en betrokkenheid in de school.

ONDERWIJS IN BEWEGING

Het onderwijs is volop in beweging. Verandering is aan de orde van de dag. Er ligt een grote uitdaging om samen vorm te geven aan onderwijs dat tegemoet komt aan de behoeften van nu én de toekomst. Deze uitdaging brengt complexiteit met zich mee. Er staat veel op het spel en er zijn meerdere spelers bij betrokken. Het valt je soms zwaar om daar als leidinggevende of begeleider je weg in te vinden. Op welke wijze maak je werkelijke verandering mogelijk? Hoe realiseer je op een duurzame manier verandering? Wat vraagt dit van jouw leiderschap? Wat kun jij ontwikkelen in je eigen verandervermogen? En hoe neem je anderen daar in mee?

POTENTIEELGERICHTE BENADERING

In deze Masterclass bieden we een perspectief op leiderschap dat zich richt op het leren vanuit de toekomst. Leren van dat wat zich wil ontvouwen (emergentie). De potentieelgerichte benadering loopt als een rode draad door deze Masterclass. Deze benadering nodigt je uit om op een andere manier te kijken naar de vraagstukken die voor jou actueel zijn. Wat is er in essentie gaande? Wat betekent dit voor wat ons te doen staat? Op welke wijze kunnen we daar in verbinding met elkaar richting aan geven? Tijdens de Masterclass maken we samen een ontdekkingsreis van een dag om zicht te krijgen op een manier van werken die gericht is op duurzame ontwikkeling en groei. Je leert daarbij hoe je het beste uit jezelf kunt halen om het beste uit anderen te kunnen halen.

 

WAT KUN JE VERWACHTEN?

 • Kennismaking met de potentieelgerichte benadering: van transactioneel werken naar transformatief werken.
 • Leren kijken vanuit een systemisch perspectief.
 • Versterken van jouw persoonlijke leiderschap.
 • Cocreatief leren over coachende vaardigheden, zoals diep luisteren.
 • Gebruik leren maken van een dynamische afstemming tussen hoofd, hart en handen.
 • Speelse afwisseling tussen theoretische verdieping en ervaringsgericht leren.
 • Ervaringen, inzichten en werkvormen die zorgen voor een beweging van binnenuit.
 • Unieke professionaliseringsdag met gelijkgestemden.

VOOR WIE IS DEZE MASTERCLASS?

Deze Masterclass is voor iedereen die een rol heeft in het leiding geven aan verandering in het onderwijs:

 • Je geeft leiding in een veranderende onderwijsorganisatie als schoolleider, teamleider of projectleider.
 • Je bent als docent, leerkracht, beleidsmedewerker, interne begeleider of schoolcoach (in)formeel betrokken bij het initiëren en begeleiden van vernieuwing.
 • Je bent werkzaam als (team)coach, procesbegeleider, adviseur of consultant in onderwijs.

Van de deelnemers vragen wij een open blik, de bereidheid om te verbinden en te vertragen en de moed om op zichzelf te reflecteren.

PRAKTISCHE ZAKEN

Locatie

De Masterclass vindt plaats in de Meshallen in Wijchen (nabij Nijmegen). De Meshallen is een nieuw centrum voor onderwijsvernieuwers.

Deelnemers

We werken met een kleine groep van max. 10 deelnemers.

Kosten

De kosten voor deelname aan de Masterclass zijn € 295 p.p. (excl. BTW). Dit bedrag is inclusief handout, lunch, koffie en thee.

Aanmelden

Je kunt je op deze webpagina aanmelden voor deelname aan de Masterclass Coachend Leiderschap.

BEGELEIDING

Deze Masterclass wordt begeleid door Mieke de Vreede en Gwen van Valkengoed. Samen faciliteren zij het proces, de rust en de ruimte voor de ontwikkeling van jouw leiderschap.

Mieke de Vreede is Master of Education. Als coach begeleidt zij vanuit KreatieKracht leiders en onderwijsteams in hun ontwikkeling om duurzame verandering mogelijk te maken. Vanuit haar eigen ervaringen en ontwikkeling als veranderaar schreef zij het boek ‘Duurzaam pionieren in het onderwijs’.

Gwen van Valkengoed is organisatiepsycholoog en coach. Ze heeft ruim 30 jaar ervaring in het ontwikkelen van mensen en organisaties. Vooral binnen veranderende en complexe omgevingen. Zij begeleidt leiders, teams en professionals binnen het onderwijs en daarbuiten. Het verkennen, ontwikkelen en versterken van persoonlijk leiderschap geeft zij vorm in diverse trajecten binnen organisaties.